З нагоди закриття 40-го театрального сезону

30 червня 2019

Дорогі друзі!

Стратегія розвитку нашої країни, що хоч і повільно, але все ж таки успішно реалізується останні декілька років, дає можливість здійснити найбільшу мрію Леся Курбаса, а саме – надати можливість театру, нарешті, звільнитися від нав‘язуваної ззовні мистецької політики та самостійно визначати свій шлях. Це і будівництво нових театрів, і контрактна реформа, і мовне питання, і створення умов для розвитку недержавних театрів, створення українського культурного фонду та впровадження системи грантів. Це і можливість налагодження практичної співпраці з міжнародними театральними структурами та інституціями. Всі ці нові можливості з‘явилися лише зараз, але вони закладають потужну енергію для колосального розвитку національного українського театру. 

40-й ювілейний сезон був для Молодого надзвичайно наповненим та плідним. Ми випустили дев’ять прем‘єр та декілька тематичних перформансів. Як і в попередні роки, ми не зрадили ідеології Молодого творити в різних мистецьких напрямах з думкою про головну дійову особу в театрі – глядача! 
Як завжди, Молодий театр приділяє багато уваги українській драматургії, цього року це – сучасна гостросоціальна вистава «Homo ferus або сука-любов!» за Карпенко-Карим, фантастично-вишуканий «Острів любові» за Олександром Олесем та Марком Вовчком, а також вулична фантасмагорія «Марко Пекельний» за стародавньою народною легендою.

Традиційно наші глядачі в 40-му сезоні мали змогу побачити прем’єри за класичною та сучасною іноземною драматургією: це давньогрецька «Медея» за Еврипідом, «Саломея» Оскара Вайлда, модний та інтелектуальний «Ріверсайд Драйв» за Вуді Аленом, вперше в українському театрі англомовна вистава «The crucible/Тяжкі випробування» за Артуром Міллером, інтригуюча «Пастка» Робера Тома, шокуюча та пацифічна вистава «Ласкаво просимо до пекла» за сучасним Володимиром Зуєвим. Кожна з цих вистав має свою унікальність і, впевнений, зможе задовольнити найвибагливіші художні смаки. Наш репертуар продовжує бути збалансованим та багатовекторним, демонструючи публіці найкращі драматургічні зразки світового репертуару. 

Також Молодий інтенсивно продукує появу нової драматургії. В рамках мистецько-освітнього проєкту «Майстерня Молодого/Драматург» шість п‘єс сучасних молодих авторів були створені в Молодому та знайшли своє перше прочитання в драматургічному марафоні на трьох сценах театру в форматі читки. Сподіваємося, Молодий запалив нові зірочки на драматургічному небосхилі України. 
Ми потужно розвиваємо і нашу міжнародну діяльність. Цього року Молодий – єдиний серед державних театрів країни вп’яте став членом Європейської театральної конвенції (ЄТК) та взяв участь у проєкті «Театр – діалог культур: співробітництво з країнами Східної Європи». У рамках програми відбулися різноманітні події, більшість з них – на базі Молодого та за активної участі працівників театру. Численні програми ЄТК, учасником яких є Молодий, демонструють беззаперечне міжнародне визнання театру як рівноправного члена європейської театральної родини!

У 40-му сезоні Молодий активно гастролював містами України, брав участь в міжнародних фестивалях. Наші вистави побачили глядачі Львова, Херсона, Сум, Ужгорода, Дніпра. Нас знають та люблять не лише в столиці!

Зрештою, в цьому сезоні сталося те, до чого театр йшов довгі 40 років – Молодий став Національним! Указом ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №199/2019 театрально-видовищному закладу культури «Київський академічний Молодий театр» надано статус національного!
Новий статус відкриває для нас нові можливості. 
Вміння радіти успіхам інших, ставитися до перемог колег як до власних, є, напевно, ментальною ознакою нашої театральної спільноти. Ми щасливі, що поряд є колеги, які поділяють нашу радість і святкують нашу перемогу як свою. Їхня підтримка і допомога відкрила Молодому шлях до нового статусу. Я вдячний усім, хто допомагав нам на цьому шляху!

У першу чергу хочеться подякувати Лесю Курбасу, за те що він 100 років тому мріяв про ідеальний Молодий театр та проклав разом з молодотеатрівцями мистецький фарватер, за яким ми рухаємося і сьогодні!
Хочу низько вклонитися колективу Молодого, який щоденною титанічною та кропіткою працею довів право мати статус національного.

Безмежно вдячний нашим прихильникам – глядачам. Переконаний, за ці 40 років ми стали однією великою родиною, спорідненою духом Молодого. Без вас, дорогі глядачі, Молодий театр ніколи б не відбувся!

Дякую рідному Департаменту культури, в особі Діани Попової. Її енергія, мудрість і труд за декілька років суттєво поліпшили театральну ситуацію в Києві. Знаю, немає жодної людини, яка б вірила в нашу перемогу та бажала її більше, ніж Діана Олегівна. Навіть тоді, коли опускалися руки в усіх без винятку, вона продовжувала боротися за нас. Дякую!

Вдячний Мусі Вікторії В’ячеславівні, голові Постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Київської міської ради! Її громадянська позиція, розуміння шляхів розв’язання проблем Молодого, професіоналізм та небайдужість допомогли нам здолати конкретні перепони в боротьбі за статус національного. 

Дякую Старостенко Ганні Вікторівні, заступнику Голови Київської міської державної адміністрації. Починаючи з 2014 року, Ганна Вікторівна повсякчасно підтримувала нас та була надійною опорою. 

Я дякую Кличку Віталію Володимировичу за підтримку ініціатив Молодого театру! Тільки завдяки цій потужній підтримці здійснення нашої мрії стало можливе. 

Дякую Міністерству культури і всьому Кабінету Міністрів, в особі Євгена Миколайовича Нищука, який підтримував і допомагав у найтяжчі моменти нашого шляху! 

І звісно, дякую Марині Анатоліївні та Петру Олексійовичу Порошенко. За те, що протягом п’яти років, кожною справою на користь людей, робили Україну сильною і процвітаючою!

До зустрічі в новому 41-му сезоні!

Художній керівник театру Андрій Білоус

Diana Popova Вікторія Муха Anna Starostenko Віталій Кличко Євген Нищук Петро Порошенко Департамент культури КМДА Міністерство культури України Урядовий портал

З нагоди закриття 40-го театрального сезону